Start van een éénmanszaak

Je inschrijving in het KBO, een ondernemersnummer aanvragen, alle benodigde documenten doorgeven, eventueel je BTW-nummer opstarten… Dat kan je allemaal doen door naar een ondernemersloket te gaan zoals Xerius, Acerta of Zenito maar je kan hiervoor ook bij mij terecht.

Wat heb je hiervoor nodig?
– Een diploma bedrijfsbeheer (of diploma hoger onderwijs)
– Een bankrekeningnummer voor je zaak

Waarom zou je dat bij een boekhouder doen? Simpel, het is gewoon heel praktisch want je hoeft niet aan te schuiven bij je ondernemersloket. Je bespaart zo aanschuiftijd én uitlegtijd want ik ben op het moment van je inschrijving al op de hoogte van wat je gaat doen en hoe je dat gaat doen. Voor de volledige opstart van je bedrijf kan je dus bij mij terecht.

Afsluiten van het boekjaar

Het boekjaar wordt afgesloten eind december. De echte afsluiting van “de boeken” gebeurt samen met de aangifte van de personenbelasting.

BTW of geen BTW?

We bekijken samen of je éénmanszaak best BTW-plichtig is of niet. Dit heeft te maken met de te verwachten inkomsten, maar ook met de kosten die aan je zaak gelinkt zijn.

BTWplichtig

Ieder kwartaal moet je de BTW terugbetalen die je aan je klanten gefactureerd hebt. Je krijgt dus ieder kwartaal een seintje dat je al je facturen mag doorgeven. Dat kan op papier maar uiteraard hebben we ook een digitaal platform waarop je alles kan binnenbrengen. Ik boek alles in en aan de hand daarvan bereken ik wat je nog moet betalen. Je krijgt een volledige berekening en een uitnodiging om te betalen zodat je zeker steeds op tijd in orde bent.

Achteraf kunnen we je resultaten overlopen en bekijken of het nodig is om voorafbetalingen te doen zodat je de betalingen kan spreiden.

Niet-BTWplichtig:

Ben je niet BTW-plichtig? Dan bekijken we samen hoe vaak we je boekhouding doornemen zodat je het financiële totaalbeeld niet uit het oog verliest. Voor kleine bedrijfjes zal dat bijvoorbeeld 1x per jaar zijn, een grotere éénmanszaak zoals iemand met een vrij beroep komt dan weer beter ieder half jaar langs. Zo kunnen we tijdig ingrijpen wanneer het financieel voordeliger wordt om over te stappen op een vennootschap. Voor ieder bedrijf werk ik op maat en spreken we samen af wat nodig en gewenst is.

Rijksweg 119 A /001, 9870 Zulte
 info@juliebraem.be

09 298 18 34
BE 0728.912.339

Bekijk Privacypolicy & Cookiebeleid
© 2018 Julie Braem - Site by Get Noticed